Ingatlan értékbecslés
Névjegy

Kecskeméti Sándor

   ingatlan értékbecslő

 

a Képesített Ingatlanvagyon értékelők Országos Szövetségének alelnöke PSZÁF -nál regisztrált szakértő

névjegyzéki szám. 147.

Miskolc

Megoldás Ingatlancentrum

  Mobil telefon:

        70-2424 820         

E-mail: kecskemeti@chello.hu

      Megbízási területek : 

 
Kecskeméti Sándor
 
Illetékhivatalok
 
Cégbíróságok
 
APEH
 
Okmányirodák
 
Földhivatalok
 
Földmérés
 
Borsodi települések
 
Ingatlan Közvetítő
 
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó hírek : Elektromos vezeték a telkem felett: mennyivel csökkenti az ingatlan értékét?

Elektromos vezeték a telkem felett: mennyivel csökkenti az ingatlan értékét?

  2012.07.19. 12:31


Elektromos vezeték a telkem felett: mennyivel csökkenti az ingatlan értékét?

Cikket írta : Lengyel András Rajta 2012. július 2. hétfő @ 05:37 Benne Pénz és Jog | 2 kommentjei

A villamosenergia-törvény szerint a közcélú hálózat idegen ingatlanon történő elhelyezésére a hatóság vezetékjogot engedélyezhet abban az esetben, ha az a hálózat szükséges fejlesztése érdekében indokolt, és az ingatlan használatát lényegesen nem akadályozza. A közcél – hogy mindenütt legyen elektromos áram – érthető (vízvezetékeknél is hasonló a szabályozás). Ám a múltból fakadóan létezik egy megoldandó helyzet: nagyon sok olyan ingatlan van Magyarországon, amelyek tulajdoni lapján nem tüntették fel a vezetékjogot, leginkább azért, mert a jelenlegi szolgáltatók elődjei nem foglalkoztak ezzel, magyarul nem vették a fáradságot annak idején, hogy az akkori telekkönyvekben mindezen jogokat bejegyeztessék.

A kialakult helyzet kezelése érdekében a 2007-es villamosenergia-törvény előírta, hogy a villamosenergia-szolgáltatók a 10 évnél régebben épült hálózatokra, a hatálybalépésétől számított 5 éven belül, vagyis 2012. december 31-ig közigazgatási eljárás útján kérhetik a vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetését. Ez áll annak hátterében, hogy a szolgáltatók idén (is) tömegesen intézik az elmaradt ügyeket, az ingatlantulajdonosok pedig nem egyszer értetlenkednek – elsősorban azért, mert kapnak egy földhivatali bejegyzésről szóló értesítést, és sokan úgy érzik, a fejük felett meghozták azt a döntést, amely valamilyen formában mindenképp érinti az ingatlanukat.

Meglévő villamos hálózat, új villamos hálózat

Az ingatlanok tulajdonosai két eltérő jogi helyzettel szembesülnek: mások a lehetőségek a már meglévő, és mások az új villamos hálózatok esetében. A 2007-es villamosenergia-törvény szerint a 10 évnél régebben épült hálózatok esetében kártalanításra nincs lehetőség. A paragrafusok kimondják, hogy a vezetékjog megállapítása, illetve annak utólagos bejegyzése az ingatlannal kapcsolatban többlet jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztethet, azaz így nem teremt jogalapot kártalanítási igény érvényesítésére sem. Azt sem vizsgálják, hogy annak idején történt-e kártalanítás.

A tulajdonosok a végzés ellen természetesen kezdeményezhetnek polgári pert, de figyelemre méltó, hogy a több tucat panaszt, bejelentést feldolgozó ombudsman is azt állapította meg tavaly novemberi vizsgálatában, hogy az utólagos bejegyzéssel kapcsolatban – tekintettel a teljes jogi környezetre – jogszerű volt a hatóságok azon eljárása, amikor is nem adtak lehetőséget a kártalanításra.

[1]

(MTI Fotó)

 

Bizonyos, ám más jellegű, nem kártalanítással összefüggő esetekben cselekedhetnek az ingatlantulajdonosok. Például, ha azt tapasztalják, hogy nagyobb területen jelölték ki a vezetékjogot, miként az indokolt volt, akkor a mérést elvégző hatóságokhoz fordulhatnak, és a számítások felülvizsgálatát kérhetik.

Más a jogi helyzet akkor, ha valaki új vezetéket akar építeni, mert ekkor meg kell keresnie az érintett tulajdonosokat, és nem az történik – miként a „régi” vezetékek esetében -, hogy elég a földhivatalnál kezdeményezett eljárás. Ekkor már a Polgári törvénykönyv szabályai lépnek életbe, amely szerint az ingatlan használatának akadályozásával, vagy korlátozásával okozott kárt az engedélyes az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának köteles megtéríteni. Bár a tulajdonos kifejezett hozzájárulása a vezetékjog alapításához nem szükséges (hiszen valaki pusztán ellenérzésből nem akadályozhatja meg egy nagyobb terület áramellátását), de az érintett ingatlan tulajdonosa mindenképpen kártalanításra jogosult; erről a feleknek kell megállapodniuk, vita esetén pedig bíróság dönt.

Valóban léteznek a vezetékjognak ilyen hátrányai?

A fentiekben szó volt arról, hogy az ingatlantulajdonosok úgy érzik, kaptak egy postai értesítést és a fejük felett hoztak döntést ingatlanukkal összefüggésben. Pár kérdésben azonban bizonyosan nem olyan sötét a helyzet, mint azt sokan jelezték olvasóink közül is. Először is, egyes állásfoglalásokkal ellentétben a szolgáltatók a vezetékjog bejegyzésével semmilyen résztulajdont nem szereznek az ingatlanon. A vezetékjog bejegyzése elidegenítési és terhelési tilalmat sem jelent a tulajdonos számára, amennyiben el szeretné adni a házát.

Olyan hírek is keringenek, hogy például banki kölcsön esetében a vezetékjog bejegyzése miatt a pénzintézet egyoldalúan felmondhatja a szerződést. Ilyen ügyről e sorok szerzője a cikk írása idején nem tud, egyébként jogilag nehezen is értelmezhető, mivel a vezetékjoga utólagos bejegyzése miatt értékcsökkenésre a hitelt folyósító bank nem hivatkozhat.

Mégis ott van a vezeték a fejünk felett

Kétségtelen, az ingatlanok értékét befolyásolja, ha elektromos vezetések haladnak át felettük a magasban, hogy ennek mértéke miként állapítható meg, hogyan bizonyítható – nos, ebben még a jogász szakma is nagyon megosztott. Akadnak olyan becslések, amelyek szerint átlagosan 10 százalék értékvesztéssel számolhatnak az érintett tulajdonosok, és akadnak olyan becslések is, amelyek szerint nem beszélhetünk értékcsökkenésről, a vezetékjog ilyen hatással nincs a piaci árra.

Vagyis minden ingatlant, minden egyes ügyet egyenként lehet megítélni. Lehet, a vezetékjog árcsökkentő hatását nem lehet bizonyítani, ám azt már igen, hogy az ingatlan használatát korlátozza – ezt pedig már releváns tényként veheti figyelembe a polgári bíróság. Nem mellékesen, az ombudsman vizsgálata is utalt erre, hogy a tulajdonosoknak arra mindenképp lehetőségük van, hogy a használat korlátozása, átalakulása, akadályozása miatti kimutatható értékcsökkenést próbálják meg igényérvényesítés keretében bizonyítani.


 

Cikk nyomtatva innen : ingatlanmagazin.com: http://ingatlanmagazin.com

URL a cikkhez :: http://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/elektromos-vezetek-a-telkem-felett-mennyivel-csokkenti-az-ingatlan-erteket/

 
Önkormányzatok
 
Ingatlan nyílvántartás
 
Mértékegységek,átváltások
 
Termőföld
 
Szövetségek
 
Térképek
 
Ajánlott oldalak
 
Oktatás
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Naptár
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 

Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!