Ingatlan értékbecslés
Névjegy

Kecskeméti Sándor

   ingatlan értékbecslő

 

a Képesített Ingatlanvagyon értékelők Országos Szövetségének alelnöke PSZÁF -nál regisztrált szakértő

névjegyzéki szám. 147.

Miskolc

Megoldás Ingatlancentrum

  Mobil telefon:

        70-2424 820         

E-mail: kecskemeti@chello.hu

      Megbízási területek : 

 
Kecskeméti Sándor
 
Illetékhivatalok
 
Cégbíróságok
 
APEH
 
Okmányirodák
 
Földhivatalok
 
Földmérés
 
Borsodi települések
 
Ingatlan Közvetítő
 
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó hírek : Az EUFIM-ről röviden

Az EUFIM-ről röviden

  2005.01.08. 14:04

NEM A BUKÁS A RENDSZER LÉNYEGE

Az előző számunkban megjelent cikkünk (TEGOVA-okleveles értékbecslők) folytatásaként most a minősítő rendszert és annak szakmai követelményrendszerét mutatjuk be.

Július 4-én befejeződött a Magyar Ingatlanszövetség minősítő szervezete által kiírt első szakmai tanfolyami és minősítési kurzus. Az EUFIM címet kiérdemlő szakértők a jelentős, más (pl.: RICS, Hyp Zert stb.) minősítési rendszerek mellé felzárkózó magyar minősítéssel birtokukban már méltán várhatják elismerésüket potenciális megbízóktól. Azok a jelöltek pedig, akik ezen alkalommal nem tudták a címet megszerezni, a szeptemberi kurzus vizsgáin és minősítési eljárásán újabb kísérletet tehetnek.

Az eddig elmondottakból talán már kitűnt, hogy a Magyar Ingatlanszövetség által létrehozott minősítő rendszer alapvető célja az általános ingatlanos szakmai színvonal európai követelményekhez való emelése. A rendszer elemei, struktúrája mind megfelelnek az európai szabványoknak és az európai hasonló rendszerek követelményi és működési elveinek. Ebből következően a rendszer követelményeinek megfelelő ingatlanszakmai szakértők kibővítik a jelenleg Magyarországon működő legmagasabb képzettségű és minősítésű szakértők táborát. Ez a folyamat a szakmai színvonal megerősödését és a szakma gazdasági polarizálódását, valamint az ingatlanszakma társadalmi munkamegosztásban betöltött szerepének megtisztulását is jelenti egyben.

Az első és egyben szabadalmi védjeggyel is rendelkező magyar ingatlanszakmai minősítési rendszer a Magyar Ingatlanszövetség minősítő szervezete.

A minősítő szervezet fővédnöke dr. Baráth Etele államtitkár, elnöke Mehrli Péter, a MAISZ elnöke, társelnöke Szabó János, az OTP Ingatlan Rt. vezérigazgatója. A minősítő szervezet mellett működik az operatív irányítást végző minősítő tanács, amelynek elnöke Gerő Péter, a CEU vezérigazgatója. A minősítő tanácsban helyet foglal dr. Hardy Ilona, dr. Hajnal István, Kocsis Péter és Pleschinger Gyula. A szervezet titkára Veress Audra.

Az aktuális vizsgabizottságban és a minősítő bizottságban egyaránt három-három szaktekintély foglal helyet, akiket a minősítő szervezet bíz meg.

A minősítő szervezet elsőként az ingatlanértékelők számára írta ki a minősítés feltételrendszerét (tanfolyami tematika, kötelező óraszám, vizsgarend, minősítési eljárás), amely a magyar sajátosságokat is figyelembe véve döntően a TEGOVA szervezet ajánlásain, valamint az EN 45013 szabványokon nyugszik.

A jelöltek a szakértői cím elnyerésekor öt évig használhatják a minősítő szervezet folyamatos kontrollja alatt az európai norma szerinti felső szintű ingatlanszakmai minősítés, azaz EUFIM címet, amely az öt év alatt visszavonható, annak lejártával meghosszabbítható. Az EUFIM címet a cím birtokosa a minősítő szervezet által adományozott oklevéllel és bélyegzővel igazolhatja.

A minősítő szervezet az ingatlanszakma minőségi színvonalának folyamatos megújítása érdekében a nemzetközi tapasztalatok és a követendő gyakorlatuk alapján a szakma különböző ágazatai számára készíti elő a minősítés feltételeit és szervezi a felkészítő tanfolyamokat. Szeptemberben indul az ingatlanértékelők második csoportja számára a felkészítő tanfolyam, és még ebben az évben kiírásra kerülnek az ingatlanforgalmazók számára a minősítés feltételei. A minősítő szervezet dolgozik a hitelfedezeti értékelők, a kezelők és az üzemeletetők szára is a minősítés lehetőségének megteremtésén. Látható tehát, hogy az EUFIM címet az elkövetkezendő években a szakma minden felkészült képviselője számára szeretné elérhetővé tenni a Magyar Ingatlanszövetség.

K. S.

E U F I M m i n ő s í t e t t i n g a t l a n k ö z v e t í t ő k

Június 29-én első alkalommal tehettek EUFIM minősítő vizsgát az ingatlanközvetítők és forgalmazók.
A CEU Business School és a MAISZ közös szervezésű csoportja három hónapos intenzív felkészítő tanfolyam után június végén adhatott számot arról, hogy szakmai tudása megfelel az európai normáknak. Az induló csoportból mindössze hárman nem feleltek meg az igen szigorú minősítő vizsgán, így 13-an, köztük szombathelyi, győri, pécsi szakemberek,
vehették át az országban először az ingatlanközvetítők és forgalmazók EUFIM minősítését igazoló oklevelet. Az ingatlanszakma életében ez a történelmi jelentőségű lépés lehet a kitörési pont a tömegképzés eredményeként kialakult meglehetősen heterogén szakmai színvonal és üzleti kultúra további fejlődésében és a szakma elismertségének megalapozásában - fogalmazott az ünnepélyes oklevél átadáskor Hampel Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ingatlanszekciójának elnöke, aki egyúttal a minősítő bizottság elnöke is volt. Mint mondta, a minősítés értékét növeli, hogy a komplex tudásanyag ismeretén és alkalmazási készségén túl a jelöltek szakmai munkáját, gyakorlati idejét, tapasztalatait, előmenetelét is figyelembe veszik. Mindez különösen annak fényében fontos, hogy a jogalkotás során létrejött szabályozási anomáliákat - a közvetítői, forgalmazói és az értékelői munka kereskedelmi tevékenységként való definiálása és a működési kondíciók meghatározatlansága - feloldják, és a szakma maga, önszerveződéssel teremtse meg presztizsnövekedés alapját.

Hampel szerint a nem túl távoli jövő kihívása a minősítésre felkészítő tanfolyamot a miskolci, a pécsi és a szegedi egyetemmel karöltve országos, OKJ-s képzéssé tenni, majd a bolognai folyamat szellemében megteremteni az élethivatásszerű ingatlanszakmai képzés feltételit. Az első közvetítői, forgalmazói csoport eredményeit összefoglalva az MKIK ingatlanszekciójának elnöke úgy fogalmazott, minden rendszer tovább finomítható, egy új kurzusnál és minősítő vizsgánál nemcsak a
hallgatók, de maga a tanfolyam is vizsgázik, majd az itt nyert tapasztalatokat felhasználva lehet továbblépni szervezőknek, vizsgázatóknak egyaránt. Mindazonáltal az első tanfolyam mérföldkő szerepe elvitathatatlan, hangsúlyozta Hampel Tamás.
Beák Attila, a szóbeli vizsgabizottság elnöke a minősítő oklevelek átadásakor kiemelte a jelöltek felkészültségét, szakmai jártasságát, hitelességét. Petrovszky Gábor, a vizsgabizottság tagja elmondta, sokan és sokat dolgoztak annak érdekében, hogy ez a csoport elindulhasson és a közvetítők, forgalmazók is csatlakozhassanak az európai szintű minősítési rendszerhez, amely a szakma valóságos megtisztulásának első lépése lehet.
A vizsgabizottság által kiemelt, gyakorlatilag százszázalékos teljesítményt nyújtó, hétéves szakmai múlttal rendelkező Némethné Szécsi Blanka, az OTP Ingatlan Rt. értékesítési irodájának munkatársa a tanfolyammal kapcsolatban úgy vélte, az ismeretek rendszerezésén, és számos esetben új nézőpontból való vizsgálatán túl számára különösen hasznos volt a fejlesztésekkel, ingatlan-tanácsadással foglalkozó rész, hiszen napi munkájában ez a terület nem kap szerepet. A kurzus végi kétnapos szituációs gyakorlatok jelentőségét is hangsúlyozta. A szintén sikeres vizsgát tett Majorosné Homoki Gabriella, aki IngatlanBank Petrocartel Partner, szintén a projektfinanszírozással kapcsolatos ismeretek bővítését, a gazdaságossági számítások gyakorlásának lehetőségét tartotta a maga számára a kurzus fő előnyének. A tematika ezen része számos új ismerettel gazdagította a humán alapdiplomájú, a szakmában hat éve dolgozó, és a tanácsadásra is hangsúlyt fektető közvetítőt. A tanfolyamot záró, kétnapos szituációs tréning jelentőségét elismerve úgy vélte, annak csoport összekovácsoló hatását kihasználva talán célszerűbb lenne a megtartását a tematikában előrébb sorolni.

w w w . e u f i m . h u


 
Önkormányzatok
 
Ingatlan nyílvántartás
 
Mértékegységek,átváltások
 
Termőföld
 
Szövetségek
 
Térképek
 
Ajánlott oldalak
 
Oktatás
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!