Ingatlan értékbecslés
Névjegy

Kecskeméti Sándor

   ingatlan értékbecslő

 

a Képesített Ingatlanvagyon értékelők Országos Szövetségének alelnöke PSZÁF -nál regisztrált szakértő

névjegyzéki szám. 147.

Miskolc

Megoldás Ingatlancentrum

  Mobil telefon:

        70-2424 820         

E-mail: kecskemeti@chello.hu

      Megbízási területek :  BAZ. Megye valamint Bp.

 
Kecskeméti Sándor
 
Illetékhivatalok
 
Cégbíróságok
 
APEH
 
Okmányirodák
 
Földhivatalok
 
Földmérés
 
Borsodi települések
 
Ingatlan Közvetítő
 
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó hírek : Szakmai Fórum

Szakmai Fórum

  2004.12.27. 16:08

Kérdés - válasz

SZAKMAI FÓRUM 

Ingatlan-értékbecslés

Lapunk új rovattal jelentkezik, melyben elsősorban az ingatlanszakma képviselőit kívánjuk megszólaltatni olyan szakmai kérdésekben, amelyek közérdeklődésre is számot tarthatnak és a szakértőket is foglalkoztatják. Igyekszünk egy-egy kérdést több oldalról is megközelíteni, több szakértőt is megszólaltatni, s ha vita alakul ki, az elől sem zárkózunk el. Olvasóinktól azt kérjük, hogy véleményükkel járuljanak hozzá egy-egy kérdés részletesebb tárgyalásához.


Az ingatlan-értékbecsléssel kapcsolatos kérdéseink:

 • Hogyan lehet egy ingatlannak azonos időpontban más és más értéke?
 • Mennyire lehet pontos egy értékbecslés?
 • Mennyire szubjektív és mennyire tükrözi a megrendelő igényét az elkészült szakvélemény?
 • Hogyan lehet független egy értékbecslő, ha a jelzálog-hitelintézet alkalmazási feltételként visszavásárlási kötelezettséget ír elő a számára?
 • Lehet-e kapcsolat a díjazás és a becsült érték között?
 • A szakmai önbecsülésen túl mi szabályozza egy független értékbecslő értékítéletét?
 • Vállalhat-e és ha igen, mekkora felelősséget az aláírt becsléssel kapcsolatban?
Íme egy kis ízelítő a közeljövő válaszra váró kérdéseiből:

 • Jelzálog-hitelezés: Ki kockáztat többet: a bank vagy az ügyfél?
 • Marketing: Hogyan kell egy ingatlant eladni?
 • Befektetés: Az infláció és az ingatlanok értékállósága
 • Ingatlankezelés: Van-e jövője a társasházaknak?
 • Ingatlanok adózása: Kell-e és mire az ingatlanadó?
 • Értékbecslés: Mennyire lehet pontos egy értékbecslés?
 • Ingatlan-nyilvántartás: Mindig a hivatal van lemaradva?
 • Külföldiek az ingatlanpiacon: Kell-e védeni a magyar piacot a külföldiektől?

Gerő Péter
okl. közgazdász,
igazságügyi ingatlanszakértő
ARICS, MSc in Real Estate
rovatszerkesztő


Márkus László

Hogyan lehet egy ingatlannak azonos időpontban más és más értéke?
Szerintem az ingatlanok mindig is olyan vagyontárgyak voltak, amelyeknek egyetlen időpontban több értékük volt. A XXI. század felé közelítve nemcsak az ingatlannak, hanem minden másnak egyszerre több értéke is kell hogy legyen. Viszont ezzel távolról sem azt akarom mondani, hogy itt tetszőleges értékek lehetnek. Az értékeknek egymásba "átszámíthatóknak kell lenniük". Ugyanaz a dolog más és más nézőpontból (érdekstruktúrából) különböző értékű lehet, de ezek az eltérések is igen jól modellezhetők, számszerűsíthetők.

Mennyire szubjektív és mennyire tükrözi a megrendelő igényeit az elkészült szakvélemény?
Akkor jó egy szakvélemény, ha a megrendelő által feltett kérdésekre szakmailag professzionális válasz. A megrendelő akkor jár el helyesen, ha egy döntéshez kér szakmai támogatást. Ha a megrendelő nem szakmai tanácsot vár, hanem az általa "elképzelt" értéket, akkor ő már elvégezte az értékbecslést. Ilyenkor ebben az értékbecslőnek nem szabad részt venni.

Hogyan lehet független egy értékbecslő, ha a jelzálog-hitelintézet alkalmazási feltételként kötelezettséget ír elő számára?
Teljességgel átmeneti állapotnak tartom és nagyon jól jellemezi a magyar ingatlanpiac fejlettségi (fejlődési) szintjét. Akkor lesz majd valóban működő, fejlett és egyben átlátható ingatlanpiac, ha ez a feltétel egyetlen banknak vagy jelzálog-hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézmények sem jut eszébe.

A szakmai önbecsülésen túl mi szabályozza egy független értékbecslő értékítéletét?
Az önbecsülés szükséges, de nem elégséges feltétel. Egy hasonlattal élve, a világot jelentő deszkákon csak az szerepelhet hitelesen, aki teljes odaadással vágyik a színpadon való szereplésre. Viszont minden erőfeszítés kudarcara van ítélve tehetség nélkül. Az önbecsülés, azaz erkölcsi magatartás mellé még biztos szakmai tudás is kell. Akkor lehet jó egy értékbecslés, ha kidolgozójában ez a kettő (önbecsülés és szakmai tudás) együttesen van jelen és határozza meg az értékítéletet.

Vállalhat-e és ha igen, mekkora felelősséget a leírt értékbecsléssel kapcsolatban?
Az erkölcsi felelősségnek jelenleg is teljesnek kellene lennie. Hiszem, hogy errefelé tartunk… Az út nyilvánvalóan hosszú és a vége még messze van. Anyagi felelősséget majd akkor vállalhat és kell is majd vállalnia az értékbecslőnek, ha a magyar ingatlanpiacon érvényesülő mozgásformákból az átláthatóságot gátló jelenségek eltűnnek.

Mennyire lehet pontos egy értékbecslés?
Olyan pontosnak kell lennie, amilyen pontosságot az értékbecslés felhasználója joggal elvárhat az adott körülmények között. Szokás a pontosságot százalékokban kifejezi. Egyes vélemények szerint (Angliában honos szakmai álláspont) a 5-10%-os eltérés jelenti az elfogadható pontosságot. Szerintem még az ottani körülmények között is számos esetben előfordulhat olyan helyzet, amikor ez a pontosság az adott szituációban a legnagyobb erőfeszítések és jó szándék mellett sem érhető el. Például, egy bezárásra váró autó-összeszerelő üzem (piaci, felszámolási stb.) értékének meghatározásakor ez a pontosság aligha tartható.

Lehet-e kapcsolat a díjazás és a becsült érték között?
Egyértelmű, hogy nem lehet kapcsolat. Ha van kapcsolat a díj és az érték között, akkor azt "mérték utáni szabóság"-nak hívják.

építészmérnök,
ingatlanszakértő
ARICS


 
Önkormányzatok
 
Ingatlan nyílvántartás
 
Mértékegységek,átváltások
 
Termőföld
 
Szövetségek
 
Térképek
 
Ajánlott oldalak
 
Oktatás
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 

A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!